ЗАПОЧНАХА МЕРОПРИЯТИЯТА ПО СЛУЧАЙ ПРАЗНИКА НА ГРАД ВЪЛЧИ ДОЛ

 

С откриването на музейна сбирка – град Вълчи дол започнаха тържествата по случай четиридесет и третата годишнина на града.

В двора на музейната сбирка бе представено изложение на местни занаяти:  дърворезба, иконопис, коларожелезарство, сарачество, декупаж, изработка на шевици и плетива, сувенири, металопластика и картини.

Временно изпълняващият длъжността Кмет на община Вълчи дол – Мерткан Ибрямов поздрави присъстващите и подчерта, че откриването на подобна експозиция, която съхранява и представя историческото минало, бита и традициите на родния ни край е от изключително значение за запазване на родовата памет и културно-историческото наследство на град Вълчи дол и съставните села на общината.

Във фолклорната програма взеха участие самодейни състави от читалище „Димитър Благоев-1907” – град Вълчи дол: детски танцов състав „Пламъче”, женска певческа група „Теменуга” и мъжка вокална група „Родолюбие”.

Специални гости на празника бяха подполковник Румен Димитров – началник на Военно окръжие - Варна и председателят на Съюза на ветераните от войните във Варна - подполковник Васил Василев.

Музейната сбирка се разделя на 3 основни части: етнографска  част,                                                                                             кът на загиналите във войните от района на община Вълчи дол и по-нова история от близките години. Някои от експонатите са дарени на музейната сбирка, други са  временно предоставени за определен период.

Община Вълчи дол се надява, че макар да не е със статут на музей, музейната сбирка ще се превърне в място, където човек може да поспре за малко, да се върне назад във времето и да почувства атмосферата на отминалите години.

Тържествата за празника на града ще продължат и утре, 2 септември, на градският стадион „Петко Сираков”, където жители и гости ще могат да се насладят на богата празнична програма с народни борби, футбол за деца, Общински фолклорен празник и концерт с участието на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа”, певеца Лазар и поп-звездата Анелия.

Виж снимки...

Допълнителна информация